Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Traditii pentru inmormantarea unui tanar necasatorit

In traditia populara, ritualul inmormantarii este respectat cu rigoare, intrucat omul este privit ca un suflet care continua sa traiasca dupa trecerea in taramul de dincolo. La inmormantarea unui tanar necasatorit tristetea se amplifica si apar alte traditii pentru a ajuta sufletul sa paraseasca cum se cuvine lumea. Acest eveniment este atat de dur deoarece se considera in viziunea populara ca un om implinit era acela care a trecut prin toate pragurile vietii, inclusiv casatoria.

Traditii pentru inmormantare

Pentru tinerii nenuntiti traditia era ca acestuia sa i se faca un brad simbolizand casatoria. Traditia spune ca acesta era un substitul sotului sau sotiei postume. De asemenea, in popor bradul este mai mult decat simbolul nuntii pentru cel decedat. Bradul este un un dublu vegetal al omului, taranul roman este un frate cu codrul, un geaman, iar natura rebuie sa il insoteasca in lumea de dincolo. Oricine trece prin cimitir si observa un brad, va stii de indata ca este vorba despre un tanar necasatorit, care nu si a terminat cum trebuie drumul pe pamant, netrecut prin toate etapele firesti ale vietii. La moarte omului din sat, niste flacai trebuie sa caute bradul in padure, bradul care ii corespunde pentru ca fiecare om are propriul sau dublu in natura.

O alta traditie des raspandita este ca tinerii necasatoriti inmormantati sa fie imbracati in mire, daca este barbat, si in mireasa cu voal si coronita daca este innmormantarea unei tinere fete necasatorite. Tot in cazul unei femei, exista obiceiul ca un baiat din sat sa se imbrace in mire si sa aiba flori in piept, pentru ca ritualul nuntii sa se oficieze in plan simbolic. Prin toate aceste practici, înmormântarea celor care nu avusesera parte de o casatorie devenea o nunta. Uneori, în mijlocul satului se facea si o hora si se aduceau lautari.

Cantecul bradului

Asemenea mortului, bradului ii sunt adresate cantece rituale, in momente bine definite: la aducerea lui din padure, de la intrarea in sat, pana la casa celui decedat; dupa impodobirea bradului; pe drum, dupa plecarea cortegiului funerar spre cimitir; la apropierea celui decedat de cimitir; in timpul inltarii si fixarii bradului la mormant. Odata taiat, bradul trebuia dus cu varful spre padure la casa decedatului, asa cum acesta este scos din casa cu picioarele inainte. Cand bradul ajungea la raposat acasa femeile cantau "Cantecul Bradului". Acest cantec funerare are ca scop sa il ajute pe om sa ajunga pe lumea cealalta si este o initiere pentru lumea de dincolo. In cantec cel drag este strigat pe nume si i se dau sfaturi de folos pentru lumea cealalata.

„Cântecul Zorilor” este raspandit in aceleasi zone ca si „Cântecul Bradului”, respectiv in partea muntoasa si deluroasa a Banatului, in zona Hategului si in Tinutul Padurenilor, incadrandu-se in seria riturilor de despartire a defunctului de comunitate. Stravechiul motiv al invocatiei catre soare, „Cântecul Zorilor”, se aude azi tot mai rar.

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87