Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Traditii pentru inmormantarea unui tanar necasatorit

In traditia populara, ritualul inmormantarii este respectat cu rigoare, intrucat omul este privit ca un suflet care continua sa traiasca dupa trecerea in taramul de dincolo. La inmormantarea unui tanar necasatorit, tristetea se amplifica si apar alte traditii menite sa ajute sufletul sa paraseasca cum se cuvine lumea. Acest eveniment este atat de dur deoarece mentalitatea populara considera ca un om este implinit daca a trecut prin toate pragurile vietii, inclusiv casatoria.

Traditii pentru inmormantare

Pentru tinerii care au murit neinsurati, traditia era sa li se faca un brad, ca substitut al sotului sau sotiei postume si ca simbol al casatoriei. Cine trece prin cimitir si observa un brad, va sti ca este vorba despre un tanar necasatorit, care nu si-a terminat cum trebuie drumul pe pamant, netrecand prin toate etapele firesti ale vietii. Bradul era cautat in padure de niste flacai din sat si ales special astfel incat sa fie potrivit pentru persoana care a decedat, intrucat se considera ca fiecare om are propriul sau dublu in natura.

Un alt obicei raspandit este ca tinerii necasatoriti sa fie inmormantati in haine de mire, daca este vorba de un barbat, respectiv in rochie de mireasa, cu voal si coronita, daca este vorba despre o tanara fata necasatorita. In acest ultim caz exista si obiceiul ca un baiat din sat sa se imbrace in mire si sa aiba flori in piept, pentru ca ritualul nuntii sa se oficieze in plan simbolic. Prin toate aceste practici, inmormantarea celor care nu avusesera parte de o casatorie devenea o nunta. Uneori, în mijlocul satului se facea si o hora si se aduceau lautari.

Cantecul bradului

Asemenea mortului, bradului ii sunt adresate cantece rituale, in momente bine definite: la aducerea lui din padure, de la intrarea in sat pana la casa celui decedat, dupa impodobire, pe drum, dupa plecarea cortegiului funerar spre cimitir, la apropierea celui decedat de cimitir, in timpul inaltarii si fixarii bradului la mormant. Odata taiat, bradul trebuia dus cu varful spre padure la casa decedatului, asa cum acesta este scos din casa cu picioarele inainte. Cand bradul ajungea la raposat acasa, femeile cantau "Cantecul Bradului". Acest cantec funerar are ca scop sa il ajute pe om sa ajunga pe lumea cealalta si este o initiere pentru lumea de dincolo. In cantec cel drag este strigat pe nume si i se dau sfaturi de folos pentru lumea cealalata.

"Cantecul Zorilor" este raspandit in aceleasi zone ca si "Cantecul Bradului", respectiv in partea muntoasa si deluroasa a Banatului, in zona Hategului si in Tinutul Padurenilor, incadrandu-se in seria riturilor de despartire a defunctului de comunitate. Stravechi motiv al invocatiei catre soare, acest Cantec al Zorilor se aude azi tot mai rar.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87