Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ce semnifica Halloween-ul?

Halloween-ul, o sarbatoare care nastea controverse acum cativa ani, a inceput sa fie din ce in ce mai speculata si apreciata in spatiul romanesc. Halloween-ul este o sarbatoare in care exista multe asocieri cu moartea, dincolo de ideile "frumoase" pe care le abordeaza: deghizatul, mancarea, decorul special... Va invitam sa descoperiti mai multe despre Halloween, ce semnificatii are ziua de Halloween si de unde provine ea. O sarbatoare asemanatoare exista si in cultura noastra traditionala.

De unde provine Halloween-ul?

Ceea ce cunoastem ca fiind astazi Halloween-ul este o sarbatoare trecuta prin nenumarate schimbari si influente culturale. Practic, Halloween-ul este o suprapunere de sarbatori ce aveau date apropiate. Astfel, specialistii sustin ca Halloween-ul era, de fapt, sarbatoarea zeitei Pomona la romani sau Parentalia, festivalul mortilor. Unii sustin ca Halloween-ul este o sarbatoare de origine celtica, dupa festivalul Samhain - sfarsitul verii. Potrivit celtilor, anul are doua jumatati, Halloween-ul marcheaza sfarsitul "jumatatii luminoase" si inceputul "jumatatii intunecate".

Cum sarbatoreau celtii? Samhain-ul, Halloween-ul de astazi, era o perioada vulnerabila in care spiritele rele aveau acces la lumea celor vii. De aceea, spiritele rele erau gonite prin purtarea costumelor si a mastilor. Totodata, cunoscutii erau chemati la masa, se faceau provizii pentru iarna, se taiau animale. Un element foarte important era focul: se faceau focuri mari ce adunau diverse jocuri si ritualuri cu rol purificator.

Numele de Halloween a fost ales datorita influentei religiei crestine. Biserica catolica hotaraste sa transforme ziua de 1 noiembrie in Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, cunoscuta sub numele de Hallowmas, All Hallows. 31 octombrie este data Halloween-ului, de la denumirea scotiana All-Hallows-Evening, adica ajunul sarbatorii All Hallows.

Halloween la romani - care este echivalentul romanesc al sarbatorii?

Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori din lume si foarte multe tari de pe glob o sarbatoresc. Bineinteles, cei mai multi sunt americanii si canadienii. Se pare ca decoratiunile de Halloween sunt atat de populare incat numai cele de Craciun le depasesc procentul de vanzari! Tot de Halloween se vand cele mai multe bomboane in lume!

Atitudinea diverselor religii fata de Halloween este diferita. Multe biserici sarbatoresc aceasta zi prin slujbe speciale de comemorare si considera Halloween-ul o sarbatoare a copiilor, totusi Vaticanul declara ca sarbatoarea nu este crestina si o considera periculoasa si oculta.

Exista si in cultura noastra un corespondent pentru sarbatoarea Halloween-ului, chiar daca nu se sarbatoreste pe 31 octombrie, ci cu o luna mai tarziu. Este vorba despre sarbatoarea Sfantului Andrei de pe data de 30 noiembrie. In noaptea premergatoare, in popor se tinea Noaptea Strigoilor, cand oamenii ungeau usile si ferestrele cu usturoi, iar locul vitelor cu mac si sare. Oamenii luau masuri pentru ca spiritele rele sa nu le invadeze spatiul sau sa le fure anumite obiecte foarte necesare. Obiectele se ascundeau (de exemplu, se ascundea melita, matura etc.).

In ziua de Sfantul Andrei se mananca bucate cu usturoi si se tin diferite superstitii. De exemplu, nu se imprumuta nimic din casa, nu se piaptana, se pune bucuioc sub perna. Oamenii pun o crenguta de mar in apa si, daca infloreste pana la Anul Nou, urmeaza un an roditor. Fetele fac vraji de dragoste, dorind sa-si afle ursitul.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Jerba crini Jerba crini
169 lei
Comanda rapida - 0374.87.74.87