Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Privegherea celui adormit

Conform traditiei, trupul celui adormit ramane alaturi de familie timp de 3 zile, pana la inmormantare. In acest moment se organizeaza privegerea, un obicei crestin care ajuta sufletul celui drag sa paraseasca cum se cuvine lumea celor vii. Familia si prietenii se aduna si se roaga pentru iertarea pacatelor si pentru viata vesnica. In cele 3 zile oamenii isi pot lua ramas bun de la cel trecut in nefiinta. Afla in acest articol in ce consta privegherea!

Ce este priveghiul?

Timp de 3 zile, cat are loc privegherea defunctului, oamenii dragi isi vor lua ramas bun de la acesta. Evenimentul are loc acasa sau in casele mortuare din apropierea bisericii, alaturi de rudele apropiate si alti oameni care doresc sa participe la eveniment. De fapt, priveghiul crestin reprezinta o petrecere, o intalnire a rudelor, prietenilor si cunoscutilor raposatului, care vor fi alaturi de trupul sau neinsufletit. Pe parcursul acestor zile se citesc rugaciuni importante, precum Sfintele Scripturi, Vietile Sfintilor, Psaltirea si altele. Ele au rolul de a-l ajuta pe cel decedat in drumul sau spre vesnicie. Pentru ca acesta nu mai poate sa se roage pentru iertarea propriilor pacate, altcineva trebuie sa o faca. Dupa vechea datina, la casa raposatului preotul citeste Sfanta Evanghelie si Stalpii, cantaretul citeste Apostolul, iar paraclisierul citeste Psaltirea.

Ce nu se face la priveghere?

Pe parcursul priveghiului oamenii prezenti trebuie sa pastreze o atmosfera linistita si sa isi arate respectul. Vestimentatia va fi de culoare neagra, de doliu, iar pentru a exprima omagiul se vor aduce flori sau coroane funerare. De obicei, cei prezenti au datoria sa aduca lumanari si flori, deoarece in plan simbolic sunt elemente ce insotesc oamenii la orice etapa importanta - de la nastere, taina botezului, casatoriei si in cele din urma pe ultimul drum. Lumanarile sunt aduse intrucat se considera necesar ca fiecare persoana sa aprinda o lumanare pentru sufletul celui adormit. Nu in cele din urma, florile semnifica trecerea in lumea de dincolo.

Formulele de salut catre familia indurerata nu vor fi cele clasice, ci vei spune "Dumnezeu sa o (il) ierte". La priveghi nu se ofera invitatii, insa toate rudele apropiate si prietenii au datoria de a se prezenta la eveniment. Oricine poate fi prezent pentru a se ruga cu familia pentru cel trecut in nefiinta. Desi nu este ingaduit sa se faca invitatii, neprezentarea la priveghi denota lipsa de respect. Este de inteles faptul ca exista persoane care au frica de cei decedati sau sunt copii care nu pot fi expusi la aceasta imagine. Cei cu aceasta fobie nu ar trebui sa intre in incaperea cu raposatul.

Traditiile pagane sau obiceiurile necrestine din partea celor prezenti sunt de evitat. Sub nicio forma nu se aduc lautari, bocitoare si nu se fac excese de bautura. Atitudinea este de liniste si respect, cei prezenti au datoria sa se roage pentru viata vesnica si iertarea pacatelor. Preotul are datoria de a combate exagerarile de acest fel, sa explice credinciosilor ce au de facut si sa ajute familia din punct de vedere moral.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87