Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Privegherea celui adormit

Conform traditiei, trupul celui adormit ramane alaturi de familie timp de 3 zile pana la inmormantare. In acest moment se organizeaza privegerea, un obicei crestin care ajuta sufletul celui drag sa paraseasca cum se cuvine lumea celor vii. Familia si prietenii se aduna si se roaga pentru iertarea pacatelor si pentru viata vesnica. In cele 3 zile oamenii isi pot lua ramas bun de la cel trecut in nefiinta si este un moment important in lumea crestina. Afla in acest articol in ce consta privegherea!

Ce este priveghiul?

Timp de 3 zile va avea loc privegherea defunctului, momentul cand oamenii dragi isi vor lua ramas bun. Traditional evenimentul se sarbatoreste acasa sau in casele mortuare din apropierea bisericii, alaturi de rudele apropiate si alti oameni care doresc sa participe la eveniment. De fapt, priveghiul crestin reprezinta o petrecere, o intalnire a rudelor, prietenilor, cunoscutiilor raposatului care vor fi alaturi de trupul neinsufletit al acestuia. Pe parcursul acestor zile se citesc rugaciuni importante, precum: Sfintele Scripturi, Vietile Sfintilor, Psaltirea si alte carti folositoare de suflet. Toate acestea au rolul de a-l ajuta pe cel decedat in drumul sau spre vesnicie si pentru ca acesta nu mai este in masura sa se roage pentru iertarea propriilor pacate, alt cineva trebuie sa o faca. Dupa vechea datina, la casa reposatului preotul citeste Sfanta Evanghelie si Stalpii, cantaretul citeste Apostolul, iar paraclisierul citeste Psaltirea.

Ce nu se face la priveghere?

Pe parcursul priveghiului oamenii prezenti trebuie sa pastreze o atmosfera linistita si sa isi arate respectul. Vestimentatia va fi de culoare neagra, de doliu, iar pentru a exprima omagiul se vor aduce flori sau coroane funerare. De obicei, cei prezenti au datoria sa aduca lumanari si flori, deoarece in plan simbolic sunt elemente ce insotesc oamenii la orice etapa importanta, de la nastere, taina botezului, casatoriei si in cele din urma pe ultimul drum. Lumanarile sunt aduse intrucat se considera necesar ca fiecare persoana sa aprinda o lumanare pentru sufletul celui adormit. Nu in cele din urma, florile sunt semnificatia trecerii in lumea de dincolo. Se pot comanda special aranjamente funestre: coroane funerare, jerbe, cosuri cu flori, buchete mortuare, cruci sau inimi funerare. Pe site-ul nostru poti comanda un aranjament care sa exprime sentimentele de tristete si respect fata de cel decedat!

Formulele de salut catre familia indurerata nu vor fi cele clasice, ci vei spune Dumnezeu sa o/il ierte. La prinveghi nu se ofera invitatii, insa toate rudele apropiate si prietenii au datoria de a se prezenta la eveniment. Oricine poate fi prezent pentru a se ruga cu familia pentru cel trecut in nefiinta. Desi nu este ingaduit sa se faca invitatii, neprezentarea la priveghi denota lipsa de respect. Este de inteles faptul ca, exista persoane care au frica de cei decedati sau sunt copii care nu pot fi expusi la aceasta imagine. Cei cu aceasta fobie nu ar trebui sa intre in incaperea cu raposatul.

La priveghi pot aparea traditii pagane sau obiceiuri necrestine din partea celor prezenti. Sub nicio forma nu se aduc lautari, bocitoare si nu se fac excese de bautura. Atitudinea este de liniste si respect, cei prezenti au datoria sa se roage pentru viata vesnica si iertarea pacatelor. Preotul are datoria de a combate exagerarile de acest fel, sa explice credinciosilor ce au de facut si sa ajute familia din punct de vedere moral.

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87