Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Rânduiala și slujba înmormântării

Slujba de înmormântare este un moment special al înmormântării propriu-zise ce se desfășoară, de regulă, în biserica sau în capela în care a fost ținut cel adormit. Slujba înmormântării cuprinde o serie de rugăciuni și cântări, rânduite într-o anumită ordine, prin care preotul și comunitatea se roagă pentru iertarea păcatelor celui decedat, dar și pentru întărirea celor rămași să îl pomenească de acum înainte.

Importanța slujbei de înmormântare

În tradiția ortodoxă, moartea este percepută ca fiind începutul unei noi etape, mai aproape de Dumnezeu. Slujba de înmormântare va fi, deci, o pregătire a întâlnirii cu Divinitatea. Moartea unui om poate fi corelată și cu Învierea Domnului cea de după trei zile, însemnând învierea fiecăruia întru Dumnezeu.

Creștinii trebuie să se pregătească întreaga viață pentru ca, după moarte, să se poată bucura de apropierea lui Dumnezeu. Ei trebuie să nu fie dușmănoși, să-și iubească aproapele, să se roage și să facă fapte bune pe tot parcursul vieții. În credința creștin-ortodoxă însă, soarta celui care a murit poate fi hotărâtă și după moartea sa. Deși pare paradoxal, iubirea de aproape rupe granițele morții. Cei rămași în viață se pot ruga ca celui mort să îi fie iertate păcatele din timpul vieții, pentru ca acesta să se poată bucura de liniștea Raiului. Slujba de înmormântare este, metaforic, o astfel de rugăciune colectivă, foarte puternică. La fel de puternice sunt și pomenirile colective.

Slujba de înmormântare

Așa cum am văzut în articolul despre înmormântare, preotul este printre primele persoane anunțate în caz de deces. După ce are loc spălarea mortului și îmbrăcarea sa în haine curate, se săvârșește Slujba Stâlpilor, care constă în citirea unor evanghelii și a unor rugăciuni la căpătâiul mortului, rugăciuni prin care familia îi cere lui Dumnezeu odihna sufletului celui adormit. Biserica recomandă ca după plecarea preotului, la priveghi, să se citească în continuare din Psaltire.

În primul rând, trebuie specificat faptul că slujba de înmormântare ortodoxă variază în funcție de vârsta celui mort și de situarea creștinului în Biserică. Cu alte cuvinte, există diferențe între înmormântarea unui copil, înmormântarea unui adult laic și înmormântarea preoților și a călugărilor.

După trei zile de la moarte, cel adormit va părăsi casa sa și va fi adus în biserică. Aici va avea loc slujba propriu-zisă a înmormântării, fapt care subliniază apartenența acestuia la comunitatea creștină. Toți cei prezenți se vor ruga pentru sufletul lui. Tipicul acestei slujbe accentuează starea de rugăciune: preotul se roagă lui Dumnezeu ca sufletul celui adormit să ajungă în Rai, alături de sfinți și să îi fie iertate toate păcatele, făcute cu voie sau fără voie. Tot acum se face și parastasul de 3 zile.

Slujba înmormântării este continuată la mormânt, unde preotul toarnă vin și ulei peste trupul răposatului, în formă de cruce și binecuvântează coliva și mâncarea ce urmează a fi împărțită ca pomană la cimitir.

Slujba înmormântării pune în evidență inclusiv faptul că este inutil să adunăm bogății în timpul vieții: în pământ, trupul ajunge fără nimic din cele lumești. Singurele "comori" vor fi faptele noastre, după care Dumnezeu va alege locul fiecăruia.

Slujba de înmormântare pentru sinucigași

În general, Biserica nu săvârșește slujba de înmormântare pentru cei care s-au sinucis. Însă, conform Hotărârii Sfântului Sinod nr. 9973 din 2015, pentru cei "dovediți medical ca demenți (ieșiți din minți)", se poate face un ritual redus al slujbei înmormântării, săvârșit de un singur preot. Trupul celui mort nu va fi adus în biserică și nu se vor trage clopotele. Preotul poate adresa un scurt cuvânt de consolare familiei îndoliate și se pot face pomenirile de după înmormântare.

Pentru sinucigașii a căror stare de demență nu a fost dovedită, nu se face slujbă de înmormântare dar, cu permisiunea autorităților bisericești, preotul poate săvârși o scurtă rânduială. La fel ca în cazul anterior, trupul nu se aduce în biserică și nu se trag clopotele. După înmormântare este recomandat ca la casa persoanei decedate să se facă slujba Sfințirii apei și binecuvântarea casei. Pentru aceste persoane nu se fac parastase.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87